CARACTERISTICILE IMPRUMUTURILOR NEBANCARE

Imprumuturi de la societatile nebancare. Bani urgent din creditele rapide.


Sunt doua caracteristici importante analizate in comparatia dintre banci si societatile nebancare (IFN-uri), si anume, dobanda si conditiile de eligibilitate. La capitolul dobanda, bancile sunt net superioare, in schimb cand vine vorba de conditiile de eligibilitate pentru un imprumut, balanta inclina in favoarea institutiilor nebancare.

De obicei, pentru a lua un imprumut nebancar este suficient buletinul si o adeverinta de venit. Apoi, cererea de imprumut poate fi facuta si prin telefon, online sau prin posta. Conditiile pentru imprumuturile nebancare sunt atractive pentru tot mai multi clienti, fapt dovedit de statisticile Bancii Nationale, ce ne semnaleaza faptul ca aceste credite de consum oferite de societatile nebancare au crescut enorm ca volum din 2008 incoace. Daca in anul 2008 ele se situau in jurul valorii de 400 000 mii lei, in anul 2013 au ajuns la un volum 800 000 mii lei, in luna martie, adica dupa 3 luni de activitate. Este indeajuns sa inmultim cu 4 trimestre si sa obtinem 3 200 000 mii lei, ceea ce inseamna de 10 ori valoarea din 2008, adica in 5 ani, volumul creditelor nebancare de consum a crescut de 10 ori.

Actul de identitate si o adeverinta de venit sunt documentele suficiente, de obicei, pentru a lua un imprumut de la o institutie financiara nebancara. Mai mult, cererea poate fi facuta la telefon, pe internet sau prin posta. Conditiile sunt atractive pentru tot mai multi clienti, fapt dovedit si de statisticile Bancii Nationale.IFN-urile au ajuns sa detina anul trecut o treime din totalul creditelor pentru populatie. Dincolo de modul facil de obtinere a imprumutului, pot aparea surprize mai ales cand clientii nu sunt atenti la ce semneaza. Unele IFN-uri practica dobanzi chiar si de sapte ori mai mari decat bancile.

IFN-urile mizeaza pe tentatia clientilor de a obtine un imprumut mic fara multa birocratie. In timp ce bancile solicita un numar mai mare de acte si impun conditii mai dure, IFN-uri sunt flexibile si accepta acordarea imprumutului doar in baza buletinului si a unei adeverinte de venit. IFN-urile le prezinta clientilor si alte avantaje, cum ar fi virarea sumei in 24 de ore, lipsa justificarii pentru folosirea banilor sau verificarea la Biroul de Credite.

Reglementarile de functionare le permit IFN-urilor sa fie mai flexibile decat bancile

In general, bancile au un avantaj competitiv fata de IFN-uri, datorita structurii de finantare care este in general mai ieftina, chiar si in conditiile rezervelor obligatorii. Bancile isi pot finanta operatiunile cu depozite ieftine atrase de la persoane fizice si firme, in timp ce IFN-urile se bazeaza mai ales pe capitalul propriu si pe liniile de credit luate de la banci. Totusi, IFN-urile au avantajul ca pot oferi servicii mai flexibile.

Avand in vedere ca IFN-urile se pot constitui mai usor decat o banca, pot aparea si cazuri de IFN-uri infiintate de persoane asupra carora pot fi ridicate semne de intrebare. Acestea lucreaza cu personal neprofesionist sau au comportament netransparent, cu precadere in cazul creditelor de consum.

Pentru a evita suprinzele neplacute atunci cand iau imprumuturi de la IFN-uri, clientii trebuie sa verifice identitatea actionarilor, sa compare costurile si conditiile oferite cu cele ale bancilor sau ale altor IFN-uri si sa citeasca atent contractul si documentatia de credit inainte de a semna.

Oricum, trebuie sa retineti ca e mai bine sa va faceti griji inainte de a semna contractul, pentru ca un imprumut nebancar oricat ar fi el de lejer de obtinut este stabilit printr-un contract de creditare, fapt ce impune contractorului niste obligatii. Pe de alta parte, orice contract poate fi reziliat daca partile nu-l respecta in totalitate, deci, nu e situatia pierduta nici dupa ce ati lua imprumutul nebancar, in caz ca s-a omis ceva din contractul de credit.

In opinia mea, orice contract, ca este de achizitie a unui imobil sau un contract al unui imprumut nebancar, ar trebui sa fie asistat de un avocat, insa, de cele mai multe ori, oamenii ce contracteaza astfel de imprumuturi nu-si permit sa angajeze avocati.

Oricum, chiar daca situatia este urgenta, este foarte important sa cititi cu atentie toate detaliile si sa nu contractati un imprumut nebancar fara sa stiti la ce va inhamati. Puneti toate intrebarile pe care le aveti si cereti toate detaliile necesare. Nu trebuie sa va rusinati de nestiinta sau sa va expuneti orgolii de cunoastere; este mai sanatos sa intrebati, orice nelamurire ar fi.

Postări populare de pe acest blog

Contact Provident: Ce numar de telefon are Provident?