CE SUNT IFN-URILE?

CE REPREZINTA IFN? IFN - Institutiile financiare nebancare


IFN-ul este o institutie financiara nebancara care ofera imprumuturi. Motivul pentru care ati putea opta pentru un imprumut ipotecar sau de alta natura (credit de nevoi personale) la o astfel de institutie, in detrimentul bancilor ar fi faptul ca puteti beneficia de avantajele standard oferite de banca, dar si de avantajele specifice puse la dispozitie de un IFN.

Institutiile financiare nebancare sunt institutii reglementate, ca si bancile, de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Acordarea imprumuturilor nebancare este o activitate stabilita prin lege, iar functionarea institutiilor financiare nebancare este deasemenea reglementata prin lege.

Conditia minima pe care trebuie s-o indeplineasca un IFN pentru a acorda credite ipotecare nebancare este aceea a unui capital social de minim 6 milioane de euro, adica de 5 ori mai mult decat al unui IFN care nu acorda credite ipotecare.

Actionarii unui IFN trebuie sa indeplineasca o serie de conditii de calitate si stabilitate financiara. Aceste conditii sunt asemanatoare cu cele ale bancilor, iar BNR avizeaza indeplinirea acestor conditii.

Ce suma maxim putem obtine de la astfel de institutii?

Aceasta suma se calculeaza proportional cu veniturile lunare ale fiecarui individ in parte, dar si in functie de valoarea imobilului adus in garantie, daca este cazul unui imprumut nebancar ipotecar. Valoarea imprumutului si implicit a ratelor lunare se stabilisc in functie de veniturile lunare.

Imprumuturile nebancare se pot obtine dupa depunerea documentelor necesare. Procesul de evaluare si verificare a actelor, inclusiv semnarea contractelor, nu dureaza mai mult de 7 zile pentru creditele ipotecare nebancare si poate ajunge pana la 48 de ore, pentru imprumuturile de nevoi personale.

Dobanzile practicate de IFN la creditele nebancare variaza de la 9-10 % pentru creditele ipotecare de achizitie si poate ajunge pana la 75-80% pentru creditele de nevoi personale. Este cert ca dobanzile practicate de institutiile financiare nebancare sunt mult mai mari decat cele practicate de banci, cel putin pe segmentul imprumuturilor nebancare rapide, de nevoi personale. Problema bancilor deriva din greutatea cu care acorda imprumuturile, cerintele specifice practicate de acestea si mai ales de faptul ca dureaza foarte mult analiza dosarelor in vederea contractarii unui credit.

Nu toate institutiile financiare nebancare acorda credite restantierilor, rau platnicilor, insa, sunt si institutii care o fac.

Imprumuturile nebancare sunt in esenta o posibilitate de a face rost de bani atunci cand te afli intr-un impas financiar, atunci cand ai nevoie de bani.

Postări populare de pe acest blog

Contact Provident: Ce numar de telefon are Provident?