Institutiile financiare nebancare

Institutie financiara nebancara (IFN) este o entitate, alta decat institutiile de credit (banci), ce desfasoara o activitate de creditare cu titlu profesional, in conditiile stabilite de lege. in cazul Romaniei, infiintarea si functionarea IFN-urilor sunt reglementate de Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare.

Institutiile financiare nebancare, pot desfasura, in conditiile legii, o serie destul de vasta de activitati de creditare.

a) acordare de credite, incluzand, fara se limita la:
- credite de consum,
- credite ipotecare,
- credite imobiliare,
- microcredite,
- finantarea tranzactiilor comerciale,
- operatiuni de factoring,
- scontare,
- forfetare;
b) leasing financiar;
c) emitere de garantii, asumare de angajamente de garantare, asumare de angajamente de finantare;
d) acordare de credite cu primire de bunuri in gaj, respectiv amanetare prin case de amanet;
e) acordare de credite catre membrii asociasiilor fara scop patrimonial organizate pe baza liberului consimtamant al salariatilor/pensionarilor, in vederea sprijinirii prin imprumuturi financiare a membrilor lor de catre aceste entitati, organizate sub forma juridica a caselor de ajutor reciproc;
f) alte forme de finantare de natura creditului.

In functie de natura activitatii, institutiile financiare nebancare au obligatia de a se inscrie intr-unul dintre registrele BNR: Registrul Special, Registrul General sau Registrul de Evidenta. Institutiile inscrise in registrele Special si General au obligatia de a se constitui ca societati comerciale pe actiuni si sunt supravegheate de catre Banca Nationala a Romaniei.


De regula, imprumuturile nebancare sunt mai scumpe decat cele bancare si au o perioada de rambursare mai mica. Dobanda anuala efectiva (DAE) poate ajunge si pana la 80-90%.

Postări populare de pe acest blog

Contact Provident: Ce numar de telefon are Provident?